سبک هنرهاي زيبا
عناصر اصلي سبکهاي گوتيک و رنسانس و از متريالهاي آهن و شيشه بهره گرفته شده است، اين سبک از جمله سبکهاي مهم معماري داخلي بود. از آن جهت که معماران بر جستهي آمريکايي که در مدرسه عالي هنر پاريس تحصيل ميکردند از جمله هنري ريچاردسون، گالن هوارد، لوئي ساليوان و.. تاثيرات زيادي را از اين سبک در فرايند طراحي و پروژههاي معماري خود در آمريکا به ارمغان آوردند.
سبک هنرهاي زيبا با توجه به اين که از نئوکلاسيسيسم فرانسوي تکامل يافته، هم داور با سبک لوئي شانزدهم آغاز شده است. سبک هنرهاي زيبا توسط چهار استاد مدرس عالي هنر پاريس: جوزف لوئيس دوک، فليکس دوبان، هنري لابروسته و لئون وودوئر با هدف به چالش کشيدن سبک نئوکلاسيک و معرفي مدلهاي جديد به جزء سبکهاي قرون وسطا و رنساس و معرفي سبکي جديد شکل گرفت.
هدف آنها خلق يک سبک اصيل فرانسوي بر اساس مدلهاي فرانسوي بود که با مفهوم «در معماري ما يک شخصيت ملي، واقعا نقش ببنديد» توصيف شد. سبک هنرهاي زيبا به شدت بر معماري ايالات متحده در دوره 1880 تا 1920 تأثير گذاشت.
سبک هنرهاي زيبا بر نمونههاي اصلي معماري پادشاهان رومي بين آگوستوس و امپراطوريهاي سوران، رنسانس ايتاليا و مدلهاي باروک فرانسه و ايتاليا تاکيد داشت، که عموما در آموزش آکادميک در طيف گستردهاي تدريس ميشد.
معماران امريکايي پيرو سبک هنرهاي زيبا، البته به تبعيت از مدلهاي معماري يونان پرداختند، که سابقهي آن به طور قدرتمند در احياي معماري يونان در اکثر ساختمانهاي شاخص و دولتي آمريکا در اوايل قرن نوزدهم باز ميگردد.
سبک هنرهاي زيبا از بسترهايي که جزئيات معماري را به ديگر ربط ميدهد بسياري استفاده کرده است با نفوذ درون فرمها، تناسبات و نمادگراييها. سبک هنرهاي زيبا با استفاده از فرمولهاي سبکهاي باروک وروکو کو فرانسه و ايتاليا همراه با پاياني واقعيتگرا به تزئينات داخلي در امتداد طرحهاي خطي مدرن و محافظه کارانه وابسته بود. جزئيات کمي بيش از حد اغراقآميز، کنسولهاي جسورانه، قرنيزهاي عميق با منبت کاريهاي گچي بر روي جدارهها.
تعداد زيادي از دانشگاههاي آمريکا به سبک هنرهاي زيبا طراحي شدهاند، به ويژه: دانشگاه کلمبيا طراحي شده توسط مک کيم، ميد و وايت، دانشگاه کاليفرنيا، برکلي، طراحي شده توسط جان گالن موارد، آکادمي نيروي دريايي ايالات متحده، طراحي شده توسط ارنست فلامگ. پرديساماي تي، طراحي شده توسط ويليام دبليو بوسورث دانشگاه اموري و دانشگاه کارنگي ملون، هر دو توسط هنري هورنبوستل طراحي شدهاند و دانشگاه تگزاس، توسط پل فيليپ کرت طراحي شده است. در حالي که سبک هنرهاي زيبا در اين ساختمان طرح ريزي شده بود و از مدلهاي تاريخي همانطور که در قبل توضيح داده شده بود استفاده شد، وليکن در ساخت و ساز از مدرنترين فناوريهاي آن دور در فضاي داخلي استفاده شده است. استفاده از ستونهاي کلاسيک در فضاهاي داخلي صرفا براي تزيينات داخلي بود. استفاده از قابهاي آهني مدرن در داخل فضا نيز مولفههاي سبک هنرهاي زيبا بود که با شکلگيري صنعتيسازي ساختمان از آن بهره گرفته شده است.
سبک هنرهاي زيبا بود همچنين چهرهاي مدتي به راه آهن آورد. بناهاي ساخته شده به سبک هنرهاي زيبا زيبا، بسياري از ويژگيهاي معماري کلاسيک به ويژه «ستونها، تقارن با عناصر التقاطي و تزئيني برگرفته از سبکهاي تاريخي را در گرفته است. اين سبک عموماً براي ساختمانهاي عمومي و مدني مانند موزهها، گالريهاي هنري، کتابخانهها و پرديسهاي دانشگاه مورد استفاده قرار ميگرفت.
ساختمانهاي منعطف برسبک هنرهاي زيبا تمايل به تزئينات مجسمهاي دارند و اين شامل: مجسمهها، تابلوهاي برجسته و کتيبهها ميشود. اجراي اين سبک در فضاي داخلي با دقت طراحي شده است تا هدف و هويت ساختمان را از طريق جزئياتي از جمله نام و چهره افراد مشهور و ارجاعات اسطورهاي مربوطه برقرار کند. ويژگيهاي مجسمهسازي اغلب با عناصر داخلي و خارجي اضافي مانند نقاشيهاي ديواري و موزاييک کاري که عملکرد ساختمان را نيز منعکس ميکردند، تکميل ميشدند.
فناوري و صنعت براي معماران پيرو سبک هنرهاي زيبا بسيار مهم بود و اين روند گستردهتري از آن دوره را نشان ميداد، به ويژه انقلاب صنعتي، معماران پيرو هنرهاي زيبا در استفاده از مواد جديد مانند چدن پيشگام بودند و آنها را در مقاطع بزرگ با جدارههاي شيشهاي جفت ميکردند تا فضاهاي پرنوري را براي فضاي داخلي به ارمغان آورند، ويژگي هاي” سبک هنرهاي زيبا “را، ميتوان به طور خلاصه، اين چنين بيان نمود:
- سلسله مراتب فضاها، از فضاهاي نجيب، وروديهاي بزرگ و راه پلهها تا فضاهاي منفعت طلبانه.
- جزئيات کلاسيک: اشاره به ترکيبي از سبکهاي تاريخ گرايانه و گرايش به التقاط و تقارن در فضا ديواري، مجسمهسازي، موزاييک.
- تزئينات داخلي «تابلوهاي برجسته، نقاشيهاي ديواري، مجسمهسازي، موزاييکهاي تزئيني و ساير آثار هنري» همگي با مضموني هماهنگ شده تا هويت ساختمان بيان گردد.
- جزئيات معماري کلاسيک شامل: نردهها، ستونهاي جلويي، کنسولها و براکتها.
بدون دیدگاه