سبک نئوکلاسيک
طرحهاي نئوکلاسيک، همان ريشههاي يوناني-رومي را به همراه داشت، نظير استفاده از ستونها، حلقههاي گل، مبلمان طلاکاري شده، پارچههاي گرانبها و… اگر چه اين سبک بسيار غني و با جزئيات بسيار است؛ طرحهاي نئوکلاسيک لطيفتر و خالصتر، نسبت به سبک طراحي پيشين مثل باروک ميباشد.
اما اگر بخواهيم نئوکلاسيک را در يک جمله تعريف کنيم، ميتوان عنوان کرد: نئوکلاسيک، ترکيبي از تمايلات مدرن با ويژگيهاي کلاسيک است. اين سبک، مخصوص کساني است که داراي روحيه با نشاط بوده و به دنبال دنيايي از رنگها در منزل خود ميگردند. سبک نئوکلاسيک، تا حدودي ميتواند ترکيبي از سبک کلاسيک سنتي باشد، با اين تفاوت که اين سبک، در رنگهاي گوناگون، خود را نشان ميدهد، اما دکوراسيون کلاسيک، تنها رنگهاي سفيد و بسيار روشن را ميطلبد.
مزيت سبک نئوکلاسيک نسب به کلاسيک، اين است که هيچ محدوديتي در استفاده از مواد، مبلمان و تزئينات وجود ندارد، اما از اصول خاصي تبعيت ميکند. در اين سبک، شاهد برخي از عناصر مينيمال بوده و ساده بودن نيز يکي از عناصر مهم رعايت شده در آن به حساب ميآيد. سبک نئوکلاسيک بطور کلي، از رنگهاي روشن و رنگهاي کرمي براي ديوار استفاده ميکند. و از رنگهاي ملايم، براي برجستهسازي آن استفاده ميکند. رنگهاي سفيد، انواع خاکستري و تناژهاي کم رنگ از آبي، سبز و زرد، همگي در اين سبک تاثيرگذار هستند. تناژهايي از سنگهاي عتيقه نيز، يک ديدي کلاسيک و معتبر به محيط ميدهند. اين موضوع مهم است که، تضاد بين رنگ زمينه و رنگهايي که براي تاثيرگذاري بيشتر استفاده ميشوند را حفظ کرد.

دکوراسيون در سبک نئوکلاسيک، رويکردي به عناصر رومي و يونان باستان دارد، با اين وجود عناصر باروک فرانسوي و روکو کو نيز، در آن جايگزين ميشود. ستونها و جرزهاي چهارگوش، ميتوانند با خود حس کلاسيک و شيک بودن به اتاقهاي نئوکلاسيک بدهند. براي اضافه کردن يک محيط فرانسوي قالبسازي ديوارها، پانلها و کنگرههاي چهار گوش لبه قرنيز، ميتوانند موثر باشند. به اتاقها با کمي گلدان، کوزه و لوسترهاي ساده کمي چاشني اضافه کنيد، تا ظاهرش کامل شود.
گلدانها و کوزههاي تزئيني، جزء لوازم تزئيني اين سبکاند. اين ظروف اغلب با رنگهاي جامد؛ طرحهاي سفيد، در الگوهاي تکراري مانند: گل سرخ و حلقههاي گل طراحي شده بودند. بسياري از اکسسوريهاي نئوکلاسيک، داراي ويژگيهايي نظير: دارا بودن موجودات افسانهاي مانند گريفين،
فصل اول: سبکهاي تاريخي-هنري-فناورانه 95
ساتير، ابوالهول و… بودند، در زماني که تاثيراتي از مصر در نيمه دوم دوران نئوکلاسيک محبوب شد. اين المانهاي طراحي را در لامپها، نقاشيها، بالشها، آينه و ساير اکسسوريهاي موضوعي مشاهده ميکنيم.
مبلمان و اثاثيه سبک نئوکلاسيک، خالص، داراي خطوط مستقيم و اشکال هندسي است. در حالي که هنوز
برخي از جزئيات حکاکي شده برجسته در دوران روکوکو و باروک را شامل ميشود. براي اجراي اين سبک، بايد به دنبال ويژگيهاي المانهاي طراحي، مانند پايههاي روغني، مخروطي، وجههاي طلايي، کتيبهها، مدالهاي بزرگ و گل و بوته باشيد. پارچهها و مبلمان در طراحي نئوکلاسيک، بايد غني باشند اما داراي رنگهاي خام، مثل: سبز خزهاي، آبي متمايل به خاکستري، صورتي غبارآلود، شاه بلوطي و سفيد کلاسيک هستند.
مبلمان در سبک نئوکلاسيک ميتواند تا حد زيادي متفاوت باشد. اقتباسهاي اوليه اين سبک به طور مستقيم از انواع مبلمان در دورهي لوئي شانزدهم بوده است. مبلمانهاي سبک باروک و روکو کو با خطوط منحني و طرحهاي عجيب و غريب، ميتواند به يک اتاق حالت تشريفاتي اضافه کند. امروزه اغلب مبلمان را با قابهاي ساده چوبي و طرحهاي ساده انجام ميدهند. با اين وجود تا جايي که سازگار باشد، از مبلمانهاي امروزي نيز ميتوان استفاده کرد، ويژگيهاي سبک نئوکلاسيک” را، ميتوان به طور خلاصه، اين چنين بيان نمود:
- رعايت تناسبات هندسي کلاسيک در کنار عملکردگرايي معاصر.
- استفاده از طرحها و نمادههاي معماري کلاسيک که با عناصر مدرن ترکيب شدهاند.
- استفاده از سنگ، بتن، چوب، شيشه، فولاد و ساير عناصر ساخته شده از فلزات. استفاده از آينههاي بزرگ و شيشههاي رنگي و لوسترهاي بلند و لوکس
- استفاده از رنگهاي کرم، طلايي، و رنگهاي خيره کننده مانند، بنفش، قرمز و فيروزهاي.
- استفاده از مبلمان با شکوه مخملي و عتيقه جات گرانبها.
بدون دیدگاه