سبک ايران باستان - فروشگاه کشاورزی دیزاین

سبک ايران باستان


 سبک ايران باستان

معماري ايران باستان نيز، که گستره‌ي شروع و شکل‌گيري آن در تمامي عصار، ناشي از سير تمدن پارسي ودوران حمکراني هخامنشيان از بدو تاسيس و سمبل‌هاي بکار گرفته شده از آن دوران، به عنوان اجزاي اصلي و موتيف‌هاي ساختاري، که عمدتا بر اندروني بودن فضايي ساده در محيط داخل و جلال و شکوه در جزئيات و کليات در فضاي بيروني براي جلوه ساز و ارائه شکوه و عظمت آن دوران، طرح ريزي و نمادهاي آن از هزاران سال پيش تا به امروز در کاربري‌ها و شاخص‌سازي فضاهاي مختلف به معرض ديده مخاطب با طرح مايه‌هاي فکر معمار ايراني و خلق اثر پديدار گشته است.

سبک ايران باستان، نه به عنوان سمبل‌سازي آن دوران در بعضي از بناهاي شاخص، از جمله سردرها، سرديس‌ها و سالن‌هاي نمايشي و همايش، جلوه گري مناسبي بر زيبايي و خالص بودن طرح‌هاي سمبليک از جمله شير بالدار، طرح‌هاي سمبليک سربازان هخامنشين، طرح واره‌ي لوتوس در سرستون‌ها و قرنيزه‌سازي‌هاي خاص، بلکه بر کليه جزئيات که فضا از مبلمان‌هاي منبت کاري شده تا جداره‌هاي سنگ تراشيده شده از متريال‌هاي مختلف، جلوه‌اي از خاص بودن و شاخص بودن اين سبک طراحي داخلي، را به عنوان سبکي محبوب در ميان معماران و مخاطبيني که بر اصالت و محتواي فضاي داخلي به عنوان ريشه‌ي فرهنگي، فکر دوچندان دارند، اثر‌گذار، برگزيده و اجرايي مي‌شود و هميشه تازگي خود را حفظ مي‌نمايد.

طراحي داخلي به سبک ايران باستان، داراي ويژگي‌هاي منحصر برفردي مي‌باشد که مي‌توان از آن در جزء از فضاي داخلي همانند، اتاق پذيرايي، تا يک تالار پذيرايي، يا حتي يک کاربري مدرن، زمان براي مخاطبين به همراه نخواهد داشت. همانند کافه تريا يا سالن اسپا، از آن بهره برد و چيزي از مد افتادگي و کهنگي و يکنواختي را گذر زمان براي مخاطبين به همراه نخواهد داشت.

يکي از اجزاي اصيل و جدايي ناپذير سبک ايران باستان، سرديس‌ها نقش برجسته بر سرستون‌هاي عموما از جنس سنگي، يا گچبري شده بر ديوارهاي داخلي از طرح‌هاي سربازان هخامنشين برگرفته از مجموعه کاخ‌هاي تخت جمشيد و آپادانا مي‌باشد. رنگ‌هاي برگرفته بر اين سرديس‌هاي گچ بري شده عموما از منشاء طبيعي سنگ يا متريال اصلي و البته طلايي مي‌باشد، به کارگيري اين المان‌ها در مبلمان داخلي به صورت منب کاري شده و روکش‌هايي از طرح‌هاي مختلف و نقش دارآن دوران نيز جزءیکی از فضاي داخلي مي‌باشد که در يک فضاي پذيرايي بر مبلمان و در يک فضاي رسمي بر ديوارها، کفپوش‌ها، لوازم و تجهيزات تزئيني به نمايش در مي‌آيد.

توجه به قرنيزه‌سازي فضاي داخلي در طرح مايه‌هاي سبک، امري ملزوم مي‌باشد و به عنوان شاخصه‌ي تکامل فضاي داخلي جلوه مي‌نمايد. استفاده از متريال سنگ در کفپوش اتاق‌ها باطرح‌هاي ايراني برگرفته از موتيف‌هاي آن دوران و گاها در قالب‌سازي ورودي‌ها و مسير‌هاي ارتباطي تا توجه به گچ بري‌هاي دست ساز استادکاران ماهر در تکميل يک فضاي منعطف براين سبک نقش اصلي را ايفاء مي‌نمايد.

استفاده از رنگ‌هاي منشاء طبيعي، با افزودن رنگ‌هاي مجذوب کننده به ويژه طلايي وزمينه‌هاي سفيد بر جلوه‌سازي تزئينات بکار گرفته شده و توجه به جداره‌هاي شفاف بر جذب نورطبيعي و توجه به نورپردازي متمرکز در مرکزيت فضاها با استفاده از لوسترهاي ديواري و سقفي از فرم‌هاي نقش دار با رنگ مايه‌هاي طلايي، کاربرد اصلي مي‌باشد.

استفاده از کاغذهاي ديواري با طرح‌هاي برجسته با فرم‌هاي منقوش به موتيف‌هاي ايراني باستان، به صورت مدرن‌تري از اين سبک در تزئين جداره‌ها و بيان ويژگي‌هاي اصلي سبک با ذائقه‌اي نسل جديد، تعاملي دوچندان ايفاء مي‌نمايد.

استفاده حداقلي از کفپوش دوم براي راحتي براي ايرانيان به ويژه فرش‌هاي دست بافت شايد مناسب سبک ايران باستان نباشد، وليکن در کنار کفپوش‌هاي طرح سنگ و رگه دار مرمري، مي‌توان از قاليچه‌هاي طرح ابريشم با تم‌هاي مختلف در بخش مرکزي فضاها، بر اساس کاربري به ويژه منازل مسکوني، استفاده نمود. بهره‌گيري از فرم‌هاي خطي در طراحي فضاي داخلي، با هدف قرينه‌سازي و فرم‌هاي هندسي مکمل بر خطوط با بافتي از نقوش برجسته مصنوع بر جداره‌ها، يک سازمان يافتگي مناسبي از ارائه‌ي سبک، به نمايش گذاشته مي‌شود،ويژگي‌هاي سبک ايران باستان” به طور خلاصه ، اين چنين بيان نمود:

  • استفاده از مبلمان‌هاي منبت کاري شده چوبي هنرمندان با نقوشي از طرح‌ها و سوئيت‌هاي هخامنشي يا اساطير دوران باستان در ايران.
  • استفاده از انواع طرح‌هاي سربازان هخامنشي، شير بالدار، گل برگ‌هاي لوتوس در نقش برجسته‌هاي تزئيني جدارها و تنديس‌هاي طرح ريزي شده.
  • استفاده از گچبري‌هاي برجسته منعطف بر نقوش باستاني کاخ‌ها و عمارت‌هاي باقي مانده از دوران تمدن ايراني، به ويژه کاخ‌هاي تخت جمشيد و آپادانا-طاق بستان.
  • استفاده از متريال‌هاي سنگي طبيعي يا مصنوع با نقوش حکاکي شده در کفپوش‌هاي اصلي هر فضا.
  • استفاده از انواع وسايل تزئيني، همچون: لوسترهاي فلزي-سنگي طلايي با طرح‌هاي لوتوس، تنديس‌هاي سربازان هخامنشي، سرديس‌هاي حيواني و انساني اساطير باستان و….
  • تقارن در چيدمان فضايي و طراحي فضاي داخلي به عنوان يک رکن اصلي معماري دوران باستان، به ويژه در سردر ورودي‌ها.
  • استفاده از طرح‌هاي منبت کاري شده، برگرفته از موتيف‌هاي باستاني در درب‌هاي ورودي و اتاق خواب‌ها و حتي کابينت آشپزخانه‌ها، جداره‌ها ديوارها، و کليه فضاهايي که نقش تزئيني بر سير نگاه مخاطب اثر‌گذار باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

صفحه اصلیدرباره ماپروژه هاتماس با ما