سبک ايراني سنتي
طراحي داخلي به سبک ايراني سنتي، داراي ويژگيهاي منحصر به فردي است که، آن را از ساير سبکهاي ملل مختلف، به دليل ريشه دار بودن، متمايز ميکند. اين سبک، گرايش کلاسيک دارد، که در عين زيبايي، جلوهاي فاخر و باشکوه به نمايش ميگذارد. يکي از اجزاي اصيل و جدايي ناپذير دکوراسيون ايراني، فرشها و قاليهاي ماشيني، يا دست بافت گرانبها، با طرحهاي خاص وچشم نواز است، که رنگ و هويت تازهاي به فضا ميبخشد. شمعدانهاي رنگي گچ بريهاي زيبا، پشتيهاي زردوزي شده، پنجرههاي چوبي، پارچههاي ترمه، کوسنها و بالشتکهاي مخمل نقشهاي سنتي، فضايي پر از لطف و صفا، را در اين سبک ميسازد.
طاقچه در دل ديوارها، بخشي از ماهيت فضاي داخلي، به سبک ايراني سنتي است. سبک ايران از يک سو، در چنبره نوستالژي اين عناصر سنتي، گرفتار مانده و از سويي، نظر به دکوراسيون و چيدمان مدرن دارد. اما در اين سبک، همواره هويت ايراني و فرهنگ و هنر آن موج ميزند.
سبک سنتي ايراني، سرشار از زيبايي و تزئينات است، استفاده از هنر کاشي کاري، ديوارنگارهها، گچبريها و آينه کاريهاي ظريف در اين سبک، به فضا عمق ميبخشد. آينهها باعث انعکاس و پخش نور، در فضا ميشوند و شکوه و زيبايي فضا را، دوچندان ميکنند. صنايع دستي در دکوراسيون ايراني، از جايگاه ويژهاي برخوردارند. تختهاي سنتي، آويزهاي دست ساز، با طرحهاي ايراني و قلم زنيهاي بيهمتا، زيبايي خاصي به دکوراسيون ايراني ميدهند.
آينه يکي از وسايلي است که در خانههاي ايراني، زياد به چشم ميخورد. آينه، نماد روشنايي است و از ديرباز تا کنون در دکوراسيون منازل ايراني نقش داشته است. اين که آينه را کجا ميگذاريد، تا حد زيادي بر چيدمان منزلتان تاثير ميگذارد. آينه بايد تصوير زيبايي را منعکس کند و به همين خاطر بهتر است، هميشه در انتخاب محل آن به اين موضوع توجه کنيد که چه چيز در آن انعکاس پيدا ميکند. ايرانيها معمولا در هر اتاقي آينه ميگذارند و تقريبا نميتوان فضايي را در يک منزل ايراني يافت که آينه نداشته باشد. اگر به دنبال اين هستيد که يک منزل ايراني گرم و دلنشين با فضاي دعوت کننده داشته باشيد، ميتوانيد از سنت ايرانيها در چيدمان فضاي نشيمن استفاده کنيد. ايراني قديم براي دورهم نشستن و ايجاد فضاي راحت از پشتي استفاده ميکردند.

آن دسته از خانههاي ايراني که داراي حياط هستند، ميتوانند از ايده گذاشتن تخت براي رسيدن به يک فضاي کاملا راحت استفاده کنند. خانههاي قديمي و حياطشان، هميشه محل گذاشتن اين تختها بودهاند. تختهايي که معمولا زير سايه درخت و در کنار حوض آب قرار داده ميشدندتا از عصر تا نيمه شب، محل استراحت و گفتمان اعضاي خانواده باشند. اگر در منزل خود حياط نداريد، ميتوانيد چنين فضايي را با قراردادن يک تخت کوچک در گوشهاي از اتاق نشيمن، ايجاد نما ييد.
ترمه از آن پارچههاي معروف ايراني است که در اکثر چيدمانهاي سنتي منازل ديده ميشود.
اين پارچههاي زيبا و خوش نقش ونگار، براي سستشدن با دکوراسيون ايراني و چيدمان سنتي، فوق العاده.
هستند. پارچههاي ترمه را ميتوان در قسمتهاي مختلفي از فضاي خانه استفاده کرد. يکي از اين قسمت.
ها ميزهاي کوچکي است که در گوشه و کنار نشيمن، فضاي مجاور تخت و حتي داخل آشپزخانه قرار ميدهيم.
پارچههاي هاي ترمه را ميتوانيد به دلخواه خود روي وسايل ديگري نيز پهن کرده و آنها را به زيبايي با طرح و رنگهاي به کار رفته در چيدمان منزلتان ست کنيد.
حوض ديگر از عناصر تشکيلدهنده معماري خانههاي سنتي ايران است که تقريبا در همه منازل قديمي با شکل و اندازهها متفاوت وجود داشته است حوضها عنصري به نام آب را در بر ميگيرند که نماد پاکي و شفافيت است. اب، يکي از عناصري است که ميتواند آرامش را به فضاي منزل بياورد. امروزه هم کم نيستند خانههايي که از اين سنت در طراحي داخلي بهره گرفته و داراي حوضهاي کوچکي در حياط يا فضاي داخلي خود هستند. حوضها معمولا در نزديکي فضاي نشيمني که در نظر گرفته شده، قرار ميگيرند.
رنگ، از جمله خصوصيات بارز خانههاي ايراني است، منازل ايراني هميشه با رنگهاي متنوعي آراسته شده و ميشوند. در خانهاي که به سبک ايراني طراحي و چيدمان شده باشد، از بيروحي خبري نيست؛ چرا که هر گوشهاي رنگ و لعاب مخصوص به خودش را دارد. رنگهايي که در فضاي خانههاي ايراني بيشتر به چشم ميخورند، لاکي، فيروزهاي، قهوهاي و رنگهاي گرم هستند. فضاي داخلي منازل ايراني با کمک گرفتن از خصوصيات همين رنگهاي گرم و دعوت کننده است که تا اين حد خودماني و صميمي به نظر ميرسد.
اگر بخواهيم مهمترين عنصر چيدمان منازل ايراني را به شما معرفي کنيم، آن عنصر مسلما فرش خواهد بود. فرش ايراني، به قدري زيبا و محبوب است که آوازه شهرت و جادوي رنگها و طرحهايش انا ان سوي دنيا نيز پيش رفته و همه را مشتاق کرده تا منازل خود را با اين پوشش زيبا، رنگين و گرم نمايند. فرش به فضا حس دعوت کنندگي و صميميت ميدهد. فرشهاي ايراني در طرحها و رنگهاي مختلف با هر دکوراسيون و مبلماني که داشته باشيد، جور در خواهند آمد و زينت منزل شما خواهند بود.
نور از ديگر فاکتورهايي است که در طراحي داخلي منازل ايراني نقش ايفا ميکند و اين نقش به قدري برجسته و مهم است که به هيچ وجه نبايد ناديده گرفته شود. نور منازل ايراني معمولا زياد در نظر گرفته ميشود.. خانههاي ايراني که طراحي و چيدمان سنتيتري دارند، از چراغهاي سنتي با رنگهاي آفتابي و گرم در چيدمان بهره ميبرند. شما ميتوانيد به راحتي چند مدل از اين چراغها را براي منزل خود تهيه کنيد و به فضا رنگ و روي گرمي ببخشيد.
کاربرد سايه و نور با يکديگر، از جمله عناصري است که حسي عرفاني به فضا ميدهد. نور ريتم خلاقانهاي به فضاي سنتي ايراني ميبخشد. با نور ميتوان: فرم، رنگ و بافت را حس کرده، و پيامهاي متفاوتي را به بيننده القا کرد. نورپردازي مناسب، ميتواندمحيطي گرم، صميمي و دعوت کننده خلق کند، ويژگيهاي سبک ايراني سنتي را ميتوان به طور خلاصه ، اين چنين بيان نمود:
- استفاده از انواع قاليچهها، گليمها و گبههاي دست بافت با طرحهاي سنتي و عشايري.
- استفاده از مبلمانهاي منبت کاري ش ده چوبي، که با کليم، قاليچههاي دست پشتيهاي پوشش گليم و منقوش شده، به طرحهاي سنتي ايراني باشد.
- استفاده از انواع طرحهاي بوته جقهاي و طرحهاي اسليمي، در پارچههاي پوششدهنده لوازم نشيمن و سطوح مختلف لوازم منزل مشهود ميباشد.
- استفاده از گجبري، با طرحهاي سنتي در ديوارها و سقفها که بر نقطهي مرکزي نصب لوسترهاي، چلچراغ و شاه عباسي مطرح باشد، از جمله مهمترين تزئينات مصرفي، فضاي داخلي سنت ايراني ميباشد.
- استفاده از لوازم و صنايع دستي ميناکاري شده، قلم کاري شده مسي و نقره، که در تجهيزات و لوازم پذيرايي و دکوراتيو داخلي، مورد استفاده قرار ميگيرد.
- بکارگيري پنجرههاي ارسي شکل، در کنار شيشههاي رنگي در تزئين نماي بيروني و داخلي.
- در نظر گرفتن کفپوشهاي آجري خام و لعاب دار، با رنگ مايهي، فيروزهاي و لاجوردي.
- استفاده از طاقچههاي نمادي، در ديوارپوشها که با پارچههاي ترمه پوشانده شده است، ميتواند، مولفهي اصلي يک فضا، به سبک سنتي ايراني باشد.
- استفاده از انواع وسايل تزئيني، همچون: صندوقچههاي چوبي، جا شمعدانيها و لوسترهاي طرح شاه عباسي، پارچههاي طرح ترمه يا چهل تيکه در پوشش تجهيزات داخلي، تابلو فرشها و ابزارهاي کاربردي در گذشته، همچون: اتوهاي ذغالي، قفلهاي نعلي ش کل، گرامافونهاي قديمي و افزوده گردد. راديوهاي ترانزيستوري،و… ميتواند به عنوان عناصر تزئيني دکوراسيون به سبک سنتي ايراني افزوده گردد.
- تقارن در چيدمان فضايي و در نظر گرفتن بالا نشين و پايين نشين در چيدمان مبلمان يا نشيمنهاي زميني متکا و پشتي، به عنوان رکنهاي اصلي نشيمن در فضاي داخلي محسوب ميگردد
- استفاده از طرحهاي منبت کاري شده، در دربهاي ورودي و اتاق خوابها و حتي اب آشپزخانهها، بايستي مدنظر قرار بگيرد و استفاده از طرحهاي خام و بدون جزئيات پرهيز شود.
- استفاده از شيشههاي رنگي «رنگهاي قرمز، آبي و سبز» و نقش دار، در پنجرهها و در عنوان يکي از المانهاي سنتي اين سبک محسوب ميشود.
بدون دیدگاه